Drugačija priča o muzeju

Nijedna me poseta muzeju, do ovog trenutka, nije gurnula s litice pravo u Slobodu.

S Dunavom na straži, ravnicom okružena, obitava crna kutija.

Kroz sivu metalnu kapiju ulaz je u dvorište. Tu te za ruku uzme Sloboda. I povede. Kroz drveće retkih vrsta jabuke, kroz travu po puteljku što buja, do crvenih ruža što koketiraju s prolaznikom i žbunastih rozih uz zid muzeja. Po dvorištu poneki komad kulture. Pokaže ti. Zastaneš, saznaš, nastaviš hod. Ispred mene se pojavila reka, prostranost šućmurasta do modro plava. Ovde te Sloboda zagrli.

Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 4Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 6Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 8Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 11

Gospodin Macura je, saznajem, decenijama sakupljao artefakte avangrade, dade, nadrealizma, zenitizma, a tu je i zbirka stolica dvadesetog veka. Primećujem da su umetnička dela neobeležena, tek ponegde, na zidu, rukom su napisani autor i naziv. „On smatra da, ako je zaista zainteresovan za ono što vidi, posetilac će sâm pronaći o čemu se tu radi.“ Osmehujem se. I Sloboda se osmehuje.

Najrazličitije stolice, pokoja na zidu, pobacano izlomljeno belo kamenje u Tišminoj „Bernardijevoj sobi“, slike na zidovima, dokumenta u vitrinama. Ko je čovek što sa urođenom strašću za pobunjeničku umetnost poklanja modernu Slobodi polja dalekih i nepreglednih ? Ko je čovek što muzejska pravila pretače u zadatak posetiocu da sâm otkrije i nauči ako želi da prisvoji? Rađaju se iskre jedna za drugom i odjednom, zamišljaš njegov lik.

Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 22Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 34Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 30Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 31Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 35Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 20Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 21Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 28Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 29

„U ovu prostoriju se ne ulazi, to je soba gospodina Macure i neke njegove stvari. Ali hajde, kad sam već tu, baš je i on jutros dolazio…“ Zakoračih i shvatih. On je muzej. Čovek-muzej.

Gledam oko sebe. Jedan je zid preplavljen knjigama, a na stolu pored terase što gleda na Dunav sitan su novac, ulaznice, olovke, biste, skulpture. Bezbroj prikupljenih tragova kulture, na zidu uramljena kolekcija buba, stolice, veliki krevet a na njemu crni cilindri, ispod njega isečena drva. Peškir na kadi i lavabo. Još nagomilanih knjiga. Svuda boje i raskošni haos. Sloboda u svakoj čestici prašine.

Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 24Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 26Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 25Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 23Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 27Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 1

„Ako imate vremena, posetite i magacin, pratite Dunav, tamo je, čim prođete crkvu, vidite, tamo?“, govori domaćin i pokazuje rukom. „A tamo je i gospodin Macura, on će Vas ugostiti.“

Širom otvorena kapija. Čujem glasnu muziku. Koračam kroz dvoršte, opet zeleno, pratim muziku i zov Dunava. Na prste se propinjem dok hodam jer ispred sebe vidim drveće, betonske stolove i fenjere, pa nestrpljivo iščekujem pogled i umetnost u Slobodu uvijenu. Prilazim litici i uz muziku s radija zatvaram oči da bih se cela predala Njoj.

Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 3Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 5

Pojavljuje se i gospodin Macura. Hoda bos. Nasmejanog pogleda, čvrsto steže ruku. U poslu je, sređuje okoliš. Nudi čaj, donosi staklene čaše i čajnik, spušta na sto: „Bez ustručavanja!“ Nastavlja da radi.

Ulazim kroz velika magacinska vrata i na stolu u baru najpre primetim sveže ubrane ruže. Sunce kroz krov na eksponate baca svetlost, na stolice, nameštaj, instalacije. Dok ih obilazim spiker na radiju govori o kulturnoj politici. Fotografišem, pa onda i sebe u prostoru i čujem: „Fotografisanje naplaćujemo“, dobacuje Macura, uz osmeh, u prolazu. Sloboda me prati u stopu. Sloboda je koncept u ovom muzeju prisutan.

Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 19Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 18Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 17Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 15Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 13Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 9Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 16Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 10Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 14Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 2Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 12

Približavam se izlazu i vidim ga kako se na trenutak zaustavlja pored litice i posmatra Dunav. Pored njega pas, veselo maše repom. Nastavlja da radi, sve vreme bos, već u maju preplanulog tena.

I ja se još jednom približih litici da svoju Slobodu za sebe još čvršće vežem. Nijedna me poseta muzeju, do ovog trenutka, nije gurnula s litice pravo do mojih snova.

Drugačija priča o muzeju, multikul Srbija, 7

 

4 thoughts on “Drugačija priča o muzeju

 1. crvenkapinakujna June 2, 2018 — 5:42 pm

  Divna priča, al” nažalost, prevelike slike koje se teško učitavaju. Prijateljski savet, smanjite slike, jer će Vam vrlo brzo progutati sav prostor na blogu, a svi koji nemaju ultra brzi net će odustajati od čitanja, jer učitavanje predugo traje.

  Like

  1. Hvala na komentaru i sugestiji. Veličina fotografija je standard koji bih volela da zadržim…Nisam do sada dobijala primedbe na učitavanje. Probajte koristeći kućni internet… A i, što kaže gospodin Macura, ko zaista želi, potrudiće se. 🙂 Lep dan želim!

   Like

 2. Fenomenalna priča, takođe i fotografije. Sad bih otišla tamo, ali ne znam gde i kako se zove muzej. Molim vas napišite😀

  Like

  1. Muzej Macura. 🙂 Banovci. 🙂 Hvala na lepim rečima. Želim lep provod!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close