Čarobni dvorac i plavo-beli san

Jedne prolećne subote, pred Uskrs, odlučih da posetim napušteni zamak. I to kakav!  Da mogu svoj da izaberem, baš bi ovako izgledao! Dvorac porodice Špicer u Beočinu. Sagrađen 1898. godine, za bogatu nemačku porodicu. Kao i uvek, pitala sam se kakve li priče on ima da ispriča, za one što bi ga saslušali… samo da nije ostavljen i sam.

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 2

Zaljubih se na prvi pogled. U boje, u elemente gotike, renesanse, baroka, romanike i najdraže mi secesije. Osetih da je uzajamno. Jer beše mračnije, a on, čim me ugleda pozva sunašce da osvetli unutrašnjost. Snopovi su obasjali njegov kitnjasti duh, kroz trošne, otvorene prozore. Prepoznao me je. Eh da si moj, divni dvorče.

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 3

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 8

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 4

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 1

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 10

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 5

Porodica Špicer otišla je pred početak Drugog svetskog rata. Boje ne posustaju, s tišinom su postale jedno. Žive tek za ponekog putnika namernika.

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 11

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 12

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 9

Čaroban  je, žao mi da odem. Pričam zidovima koliko su lepi. Prozori otvoreni, većma polupani, ali gledaju u neke čudnovate svetove. U svet napolju, taj što je odlučio da dvorac prepusti zaboravu.  Ali i u onaj drugi, svet u njemu samom, magičan, divan, istrajan. Baš kao što biva i sa čovekom čija sudbina odluči da napušten i sam ostane, dok u sebi krije nebrojane pripovesti. Ostaj mi dobro, lepi dvorče, misliću na tebe i čuvati te tako od zaborava.

Uputih se potom u Bački Petrovac, u posetu našem slikaru. On Slovak, a gospođa Amerikanka. Upitah je, tokom razgovora, kako se privikla na život u ovom omanjem mestu, a ona se osmehnu i reče: ” On je tu…”

I to je jedino bitno.

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 17

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 20

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 24

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 21

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 18

“Ovo selo je moje, najlepše selo. Morao sam da se vratim.” Slikar Vladimir Urbanček rodio se u Bačkom Petrovcu. Živeo je u Americi 36 godina, a onda je odlučio da posluša svoje srce. Priznaje da se vreme promenilo. Danas ljudi manje razgovaraju, mladi odlaze…I priča mi svoju priču. Bio je siromašan. Samo je tata radio, a dece šestoro. Gajile se svinje i kokoške…Samo bi nedeljom na stolu bilo mesa, jedna kokoška za osam osoba. Ali mama je znala kako da rasporedi, šta da dospremi, da svima bude dovoljno…Topao i divan čovek, baš kao i njegove slike… A one pričaju o životu u Bačkom Petrovcu i tradiciji komšija Slovaka…

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 25

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 15

A na slikama… mladić u belom, mlada pred udajom, portreti devojčica, baka što sprema unuku za odlazak u crkvu, ćorsokak u selu, devojčica i guske, žene što spremaju papriku, čovek koji u ruci drži mlad kukuruz i gleda može li se kuvati, kuvanje pekmeza u kotlu od bakra… i mnoštvo drugih trenutaka seoskog života, četkicom zabeleženih. U galeriji belo-plavoj, u autentičnoj slovačkoj seoskoj kući…Priče u boji, boje u pričama…

Na stolu knjige njegove majke, među kojima i Biblija. Iz Amerike je doneo oko 180 slika koje je tamo naslikao tako što bi u Petrovac dolazio na odmor i fotografisao epizode iz svakodnevnog života, pa ih u povratku prenosio na platno. Zdravlje mu više ne dozvoljava da slika, ali u radnoj sobi posložene žive četkice i boje,  njegov alat za ostvarenje sna.

Kuću staru oko 150 godina, preuredio je, ostao je samo stari plafon. Tu je i ambar, velika bašta, stabla kajsije, trešnje, kruške. Dvorište uređeno, u plavo-belim tonovima su čak i štipaljke na žici. Divni gospodin Urbanček poklonio mi je paket svojih slika u vidu razglednica. Rekoh mu da ću napraviti kratku reportažu i pokazati ljudima gde se krije plavo-beli san. Ostvaren bojama najrazličitijim…

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 16

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 19

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 23

multikul Srbija, Čarobni dvorac i plavo-bela bajka, 22

 

1 thought on “Čarobni dvorac i plavo-beli san

  1. Dvorac je kao iz sna 🙂 Koliko lijepih detalja, i zivota jos uvijek u tom dvorcu, u tim bojama. Mogu misliti kako je tek izgledao u punom sjaju, dok su haljine sustale njegovim hodnicima, i cipelice odjekivale. Ne znam jesam li ti spomenula mozda na IG-u ali tvoj rad me tako asocira na jednu djevojku koja zivi u Parizu, mozes je potraziti na yt, Messy Nessy Chic mislim da se zove…ona pravi mini reportaze o Parizu i skrivenim coskovima grada, napustenim vilama, dvorcima, kucama, sve ono sto nije tipicna slika Pariza…Bas ima neki smek, to sam i kod tebe osjetila 🙂 Volim ovakve ideje i kreativnost, bilo to u vidu bloga, yt kanala, knjige..sta god. U moru konzumerizma, gdje se sve vrti oko toga gdje, kako i na sta potrositi, ovo je dasak svjezine 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close