Muzej hleba

Upoznajte gospodina Jeremiju, slikara i njegovu suprugu Biljanu, bibliotekarku. Ugostili su me u svom Muzeju hleba u Pećincima. Pored divne postavke koju su godinama vredno spremali (a eksponate prikupljao Jeremija dok je slikao po selima širom Srbije i bavio se istraživačkim radom), oduševila me je njihova neposrednost i svestranost. Ćaskali smo skoro dva sata na najrazličitije teme. Zajedno su 49 godina, a ideja i planova je pregršt! Žive svoj san! Jeremijin jedinstveni muzej osnovan je 1995. godine, kada su se iz grada preselili u ovo sremsko selo.

Muzej Hleba, multikul Srbija, 1

U Jeremijinom muzeju nalazi se više od 2000 eksponata, a šetnja Hlebnom ulicom započinje paorskim kolima iz Banata, fijakerom iz Mačve, volovskim kolima iz okoline Valjeva, pa i paradnim saonicama iz sela Deronja! Na fotografiji ispod je ručna vršilica, ručnica, sa početka dvadesetog veka! Zanimljivo je to da je ovaj jedinstveni primerak u Srbiji Jeremija pronašao u jednom selu na Staroj planini. Češke je proizvodnje. Vršidba se obavlja tako što se u otvor ubaci snop, zrno i slama zajedno, pa se sačeka vetrovit dan, da taj proces kompletira. Na zidu su fotografije vrednih ljudi, kao nekad. Neverovatan je doživljaj sela i naše kulture u Jeremijinom muzeju uz predmete iz prošlosti, naraciju koja ih prati i njegovih slika u koje, pomisliš, možeš da zakoračiš svakog trena! Baš tako je život dočarao Jeremija.

Muzej Hleba, multikul Srbija, 4

Sa jednog hleba ptičice odleću i taj je mladin. Na drugi, mladoženjin, ptičice doleću. Ovo je samo jedan običaj vezan za obredni hleb koji je Jeremija prikupio. Sa hlebom, kaže gospođa Biljana, počinje i završava se život u našoj kulturi. Tako imamo hlebove (pogače) za rođenje deteta, ali i one za preseljenje duše. Videh i hleb u koji se stavljaju uskršnja jaja, raznolike slavske, hlebiće u obliku sunca i meseca što se naprave za Božić, Zakončiće koji su simbolizovali sve vrste domaćih životinja i pokućstva, hleb “Zdravlje” koji se zaseca nožem u zavisnosti od broja ukućana, pa se pojede da svi budu zdravi. Jeremija je, naravno, naslikao mnoge od njih i to carstvo obrednih hlebova živi u ovom muzeju!

Muzej Hleba, multikul Srbija, 3

Ne mogu a da se ne osvrnem na Jeremijina likovna dela. Pre 35 godina je izašao iz ateljea i počeo da slika po selima. Obišao ih je preko 700 i slikao, neumorno slušao i beležio. I to je njegov način da očuva tradiciju naših sela. ♥️ Neverovatan osećaj za detalj pa stvarno pomislite da ste na korak od kuće ili pejzaža što vidite…
Izlagao je u mnogim zemljama sveta, a na prvu izložbu je došao i naš Ivo Andrić!
Ljubav za Jeremijin muzej, njegovu Biljanu i njega!

Muzej Hleba, multikul Srbija, 2

A na putu ka Muzeju hleba, u selu Karlovčiću, naišla sam na etno kuću iz 1912. godine. Pripadala je bogatoj seljačkoj porodici, a danas je napuštena, sama. U njoj su snimane scene za film „Široko je lišće“ Petra Latinovića (1981), spot za pesmu „Dodirni me“, grupe Galija (1994) i film „Belo odelo“ Lazara Ristovskog (1999). Mene ako pitate i dalje je divna!

Muzej Hleba, multikul Srbija, 6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close