Umesto kreme protiv bora

Draga Starosti,

znam da te se plaše, oduvek. Osuđuju te zbog sitnih crta ispod oka, onih na čelu, onih pored usana. Određuju ti godine kako im ćef, hirovito ti određuju i granice.  A zaboravljaju da te mnogi na svom putu ni ne sretnu. Da li te makar zagrle oni što ih dočekaš?

Pišem jer želim da znaš da se, danas, protiv tebe vodi najprljavija propaganda. Spremili su, za žestoku borbu, i najrazličitije fil(t)ere, virtuelne i stvarne. Ovi prvi pune ego, a oni drugi, bore na licu. Žao mi je što, zaokupljeni odrazom u ogledalu, ne primete bar to dahom zamagljeno staklo. Sve dok nas on ne napusti, ne napušta nas ništa što je vredno življenja.

Ali, postoje i oni drugi. Oni što uz tebe neprestano plešu. Dame u dugim haljinama i gospoda u odelima. Igraju, osmehuju se, laganim pokretima, žive. Pridružila sam im se. U tom smo trenutku bili jednako mladi. Kome je život u porama, taj neće borama meriti sreću.

Umesto kreme protiv bora, multiKUL Srbija, 4

Jeleče, kako im je ime, izvodi tradicionalne igre, okuplja se i druži. Učestvuje na mnogim kulturno-umetničkim događajima u zemlji, i van nje. Dobija diplome, povelje i zahvalnice. O njima su pisale novine, snimljen je i dokumentarni film. Gledam ih, Starosti, dok sa osmehom govore kako te igrom produžuju. Nije li to lepo? Oni su u miru sa svojim borama, nije li im  lepo?

Otkad igraju, ništa ih ne boli. Ako imaju neku muku, zaborave je s prvim taktom. I zanatlije i akademici, a zajednička im volja. Jača od nečije mladosti. Svoje haljine za Jeleče sašile su same. Svaka je izabrala svoju boju. I sa sobom ih nose kud god da krenu. Boje, ne haljine.

Zato, draga Starosti, ne gledaj za onima što od tebe beže i pričaju ti iza leđa. Voleti, grliti, ljubiti, stvarati, čitati, putovati, okusiti, smejati se…sa tobom, kao i sa tvojom prethodnicom, stvar je odluke, ali i sreće. Znam da bi volela da dostojanstveni budu oni kojima te život pošalje. Znam i da nije lako to što tvoj dan vrednuju manje od dana pre tvog dolaska. Ali, ne brini, prećutno ti žele sve najbolje. Jer postoje samo dok i ti živiš.

Nadam se da ćemo se jednom upoznati.

Šaljem ti zagrljaj.

Bojana

DSC_0063

Umesto kreme protiv bora, multiKUL Srbija, 3

Umesto kreme protiv bora, multiKUL Srbija, 5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close